اولین شرکت مجری احراز کیفیت تجهیزات و‌معتبرسازی فرآیندهای داروسازی در ایران
23 مرداد 1401 توسط vita 0 دیدگاه

معتبرسازی فرآیند چیست؟

معتبرسازی فرآیند در پروژه های دارویی از حساسیت بسیار زیادی برخوردار است. در این پروژه ها، باید مقبولیت جهانی را کسب کنیم و تست هایی به منظور تعیین صلاحیت در تمام مراحل انجام دهیم. معتبرسازی فرآیند از ابتدای فاز طراحی تا تحویل دارو اجرا می شود. غالبا معتبرسازی دارویی یا ولیدیشن دارویی در فضایی به نام کلین روم انجام می شود که این فضا بر اساس استانداردها و پروتکل ها تاسیس می شود.

معتبرسازی فرآیند

معتبرسازی فرآیند

در معتبرسازی فرآیند به ما اثبات می شود که یک پروسه، فعالیت، یا دستورالعمل به طور ثابت بر روی محصول با درجه بالایی از تضمین تطابق با خصوصیات کیفی در حال انجام است. در صنایعی مانند داروسازی، علاوه بر ارزیابی و تست نهایی دارو، باید مطمئن شویم که یک پروسه به طور دائم و مستمر، نتایج مورد نظر را تولید می کند. به همین دلیل ارزیابی سیستم ها از مهم ترین امور در معتبرسازی فرآیند محسوب می شود. معتبرسازی علاوه بر در صنایع دارویی، در صنایع غذایی نیز اهمیت زیادی دارد. این پروسه نیازمند حجم بالایی از شیوه نامه ها، فعالیت ها و فرآیندها می باشد که به زیر شاخه هایی همچون معتبرسازی تاسیسات، تجهیزات، HVAC ، تمیزکاری، روش های تحلیلی، رایانه و … می باشد. اگر مطالب قبلی وب سایت ما را دنبال کرده باشید با مقاله ای تحت عنوان ” آشنایی با خدمات معتبر سازی سیستم های کامپیوتری ” آشنا هستید.

طرح جامع معتبرسازی چیست؟

معتبرسازی سیستم ها و تجهیزات به چند زیرشاخه از جمله معتبرسازی طراحی، اجزا، نصب، عملیاتی، کارایی و طرح جامع معتبرسازی تقسیم می شود. طرح جامع معتبرسازی سند است که شرح می دهد معتبرسازی در چه زمان و مکانی باید اجرا شود. معمولا انجام این طرح اجباری نیست اما می تواند اصول ارزیابی کارخانه، همراه با سیستم ها و نواحی موردنیاز در ارزیابی را مشخص می کند. سپس یک برنامه مکتوب به منظور دستیابی و حفظ کارخانه واجد شرایط با پروسه های تایید شده ارائه می دهد. سند طرح معتبرسازی جامع می تواند به عنوان یک سند بنیادی محسوب شود.

فرآیند ارزیابی متداول

در طرح معتبرسازی باید مرزها، وظایف هر فرآیند یا گروه، دامنه معتبرسازی و … تایید و مستند شود. این اسناد شامل اصطلاحات و مراجع برای نویسندگان پروتکل است که به منظور مشخص کردن دامنه پروتکل ها مورد استفاده قرار می گیرد. این کار باید بر مبنای یک ارزیابی ریسک معتبرسازی انجام شود تا مطمئن شویم محدوده معتبرسازی، نسبت به اهمیت تجهیزات و پیچیدگی آن ها مناسب است.
معتبرسازی فرآیند

ارزیابی و معتبرسازی شامل چه فرآیندهایی است؟

ارزیابی طراحی

در معتبرسازی فرآیند باید ابتدا اشاره ای به ارزیابی طراحی یا DQ داشته باشیم. این طرح نشان می دهد که آیا طرح ارائه شده دارای تمام الزامات تعریف شده می باشد یا خیر. انجام صحیح این ارزیابی، قبل از شروع ساخت طرح جدید که قرار است ارزیابی شود الزامی می باشد.

ارزیابی نصب

ارزیابی نصب که به نام IQ معرفی می شود نشان دهنده این است که یک پروسه یا فرآیند، دارای همه مشخصات تعیین شده ، صحت در نصب، اسناد برای کارکرد پیوسته را دارا می باشد یا خیر.

ارزیابی عملیاتی

این مرحله از معتبرسازی فرآیند که در معتبرسازی اتاق تمیز و احراز کیفیت تاثیر زیادی دارد این است که نشان می دهد تمام عناصر یک فرآیند یا تجهیزات، به درستی کار می کنند. وجود هر گونه اشکال در این مرحله می تواند فرآیند را دچار ایراد کند.

ارزیابی کارایی

ارزیابی کارآیی یا PQ نشان دهنده این است که یک دستگاه یا فرآیند، عملکرد صحیح خود را در طول زمان حفظ کرده است یا خیر.

ارزیابی اجزا

ارزیابی اجزا یک اصطلاح تقریبا جدید محسوب می شود و در سال 2005 میلادی تعریف شده است. این اصطلاح به ساخت اجزای کمکی اشاره دارد تا اطمینان حاصل شود که ساخت این اجزا بر اساس معیارها انجام شده یا خیر. اجزا شامل بسته بندی، لیبل، تغییر فاز مواد و … می باشد. تمام این اجزا باید به طور رندوم و تصادفی مورد ارزیابی و بازرسی قرار بگیرند تا این اطمینان حاصل شود که شرکت مورد نظر محصولاتی را تولید می کند که با استانداردهای GMP مطابق است.
معتبرسازی فرآیند

نکات مهم در معتبرسازی فرآیند چیست ؟

– شناسایی پروسه و فرآیند تمیزی از مهم ترین مراحل در معتبرسازی محسوب می شود. زیرا وجود هر گونه آلودگی می تواند نتیجه احراز کیفیت را با مشکل مواجه کند.

– معین کردن یک روش برای معتبرسازی تمیزی اهمیت زیادی دارد. روش های مختلفی برای معتبرسازی تمیزی وجود دارد که باید بهترین آن را انتخاب و اجرا کرد.

– مشخص کردن یک محصول بحرانی و تشخیص اهداف و حد آلودگی ها از دیگر نکات مهم در این امر محسوب می شود. مشخص کردن حد آلودگی ها بر اساس کلاس کلین روم انجام می شود. هر چه کلاس کلین روم بالاتر باشد به این معناست که آزمایشات انجام شده در آن از حساسیت بالاتری برخوردار است و آلودگی هایی مانند ذرات معلق، میکروارگانیسم ها و … باید در کمترین حد ممکن وجود داشته باشند.

– آلودگی های فیزیکی و آلودگی های شیمیایی توسط دستگاه های مخصوص و مانیتورینگ انجام می شود. عوامل تمیزی مانند شوینده ها و تعیین حد باقی مانده فاکتور باید مورد بررسی قرار گیرد.

– پروتکل های معتبرسازی باید تحریر و نگارش شوند. همچنین مستندسازی آن حائز اهمیت است.

– در برخی از مواقع لازم است معتبرسازی به طور مجدد انجام شود. برای انجام این کار می توانید به سراغ شرکت های مختلف در این زمینه فعال هستند بروید. شرکت معتبرسازان پانیا به شما کمک می کند تا این مرحله را با سهولت به انجام برسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *